Overleven in crisistijd

Waar liggen de kansen in de huidige situatie?

14 april 2020 - 6 minuten
Gekleurde balk

Het schrijven van een artikel voor de rubriek met de naam ‘Coming up’ is op het moment niet heel makkelijk. De afgelopen maanden schreef ik nog over Amazon en de invloed op e-commerce, maar de wereld ziet er nu anders uit.

Dit artikel is eerder verschenen in tijdschrift Twinkle.

Waar je normaal gesproken probeert maanden tot jaren vooruit te kijken heb ik nu geen idee of de omstandigheden tijdens het uitbrengen van dit magazine nog hetzelfde zijn als tijdens het schrijven van dit artikel. Inmiddels is internet overspoeld met berichten over het effect van het coronavirus op e-commerce, marketing en consumentengedrag in het algemeen. Zelf ben ik blij dat we met mijn bedrijf vooral mediabedrijven en dienstverleners bedienen die via e-mailmarketing met klanten communiceren.

Abonnementsbedrijven hebben min of meer stabiele inkomsten, diensten kunnen vaak op afstand geleverd worden en aangezien het grootste gedeelte van Nederland thuis zit, is het belang van e-mailmarketing alleen maar toegenomen. Ook in deze tijd zijn er dus bedrijven die bestendiger zijn voor een crisis dan andere. Dat komt niet doordat die bedrijven zo’n geweldige strategie hebben, maar dat heeft ook met geluk te maken. Airbnb, Booking.com en Uber zijn nu verliezers, Zoom is een winnaar. Het toont maar weer aan dat je niet alles kunt voorzien.

Het ene bedrijf komt beter door deze crisis dan het andere. Ironisch genoeg zijn er ook bedrijven die een stuk meer verdienen vanwege de huidige crisis. Op basis van dat gegeven is het interessant om te kijken wie eigenlijk de winnaars zijn van de huidige situatie, want daar waar het geld verdiend wordt liggen kansen voor (online) ondernemers.

Supermarkten en drogisterijen

Deze ligt voor de hand. De omzetten in de supermarkten waren de afgelopen weken hoger dan met Kerst. Dit ligt niet alleen aan het hamsteren. Mensen zijn meer thuis en hebben thuis dus meer boodschappen (en wc-papier) nodig dan wanneer ze op kantoor of op school verblijven.

De toegenomen aandacht voor hygiëne gaat een blijvende boost geven aan de omzet van drogisterijen. Ook maaltijdboxen hebben veel mogelijkheden, gezien de toegenomen aandacht voor lekker thuis eten.

Mediabedrijven

Voorlopig gaan mensen niet naar evenementen of festivals, in plaats daarvan blijven we thuis. Oude tijden herleven voor de journaals en talkshows op tv. Nieuwe diensten als Netflix en Disney+ worden een eerste levensbehoefte. We hebben zelfs weer een abonnement op de krant. We zijn meer thuis en hebben meer tijd om vanuit huis media te consumeren.

Telecommunicatie

Al na de eerste dag thuiswerken waren we genoodzaakt om ons internetabonnement naar boven bij te stellen. Drie kinderen met online lessen gecombineerd met twee thuiswerkende ouders, daarvoor was echt een hoger abonnement nodig. Mensen hebben meer contact op afstand dus telecommunicatiediensten worden nog crucialer.

Bouwmarkten en tuincentra

Nog zo’n branche waar de dranghekken voor de deur komen te staan. Eindelijk hebben we tijd voor die klusjes waar we al jaren tegenaan hikken. Meer aandacht voor het huis betekent direct meer omzet voor de bouwmarkten en tuincentra.

Sport en fitness

We kunnen minder voetballen en hockeyen, maar buiten sporten is één van de geaccepteerde manieren om nog buiten te komen. Daarom gaan we een stijging zien bij winkels die te maken hebben met sportartikelen of apparatuur.

Een grote uitzondering hierop vormen de sportschoolabonnementen. Vanwege de abonnementenstructuur zou je gouden tijden verwachten, maar dit is een voorbeeld van een branche die strategisch heel goed bezig is maar door pure pech nu grote klappen krijgt.

Sociale media

Het gebruik van sociale media is de afgelopen periode fors toegenomen, de omzetten van bedrijven als Twitter, Facebook en Google niet. De belangrijkste reden daarvoor is dat adverteerders massaal campagnes afbouwen. In de toekomst kan dit toegenomen gebruik echter wel leiden tot meer omzet.

Kantoorartikelen

Nu meer mensen thuis werken is er meer behoefte aan printerpapier, inktpatronen, eventueel zelfs nieuwe printers en andere essentiële zaken voor een thuiskantoor. Ook websites die deze artikelen bezorgen draaien overuren. De centrale inkoop door de office manager wordt vervangen, mensen zorgen in deze tijd voor hun eigen spullen.

Impact

Het is moeilijk om kenmerken te bepalen van succesvolle bedrijven in deze tijd. Het belangrijkste is de juiste branche, daarnaast helpt een abonnementsvorm en een sterk merk. Een goede financiële positie helpt om van de huidige crisis te profiteren, want het is mogelijk om goede deals te sluiten die op de lange termijn helpen om merkbekendheid verder te vergroten.

Als je bij een business-to-businessbedrijf werkt, dan adviseer ik je om in kaart te brengen of je klanten hebt die extra omzet genereren in deze tijden en te kijken of je ze kunt helpen. Op die manier kun je de impact ook voor jezelf wellicht wat beperken.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Campagne management: een aanpak voor marketing teams

Over Basedriver

Basedriver is een digital marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door bounce en opt-in management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.