- Basedriver bestaat in november 2020 vijf jaar! We hebben het systeem van de grond opgebouwd en versturen nu ruim 20.000.000 e-mail berichten per maand.
- Gedurende die vijf jaar hebben we veel geleerd over het ontwikkelen en vermarkten van SAAS software in een overvolle markt.
- In deze blogpost blikt eigenaar Peter van der Schaar terug op de afgelopen vijf jaar. Hij kijkt naar de start, de techniek, de groei en de marketing van Basedriver.
TIP: Lees meer over Digital Marketing Software Basedriver
Hoera, Basedriver bestaat vijf jaar! Wat vijf jaar geleden nog een idee was is inmiddels een digital marketing platform dat werkt voor meer dan 100 merken, met meer dan 400 gebruikers en waarvandaan meer dan 20.000.000 e-mailberichten per maand verstuurd worden.
Dat had natuurlijk niet gekund zonder onze collega’s, gebruikers, key users en al die anderen die ons geholpen hebben. Daarom beginnen we dit bericht met een welgemeend BEDANKT aan iedereen die geholpen heeft om hier te komen.
De start van Basedriver
Er zijn toch al heel veel e-mail marketing systemen?
Je gaat toch geen marketing automation software maken?
Deze markt is toch al overvol?
Sinds 2015 krijg ik (Peter) geregeld dit soort vragen. In dat jaar zijn wij gestart met Basedriver.
Terecht overigens. Ik zou zelf ook niet snel iemand adviseren om met een duurder product in een overvolle markt met internationale concurrentie te stappen.
Toch versturen we nu 260.000.000 e-mailberichten per jaar, een aantal wat het afgelopen jaar meer dan 40% is gegroeid.
Hoe dat kan? Door een andere kijk op campagnes dan onze concurrenten.
In 2014 werd ik gevraagd door KPN om mee te denken over een nieuwe manier om hun nieuwsbrief te versturen. Het maken van gepersonaliseerde varianten van de nieuwsbrief kostte teveel tijd en moeite voor het marketing team. De oplossing van toen is nog steeds het basisprincipe van Basedriver:
In bestaande systemen maak je een groep (de selectie) en die stuur je een document (de e-mail). Door meerdere selecties en documenten te maken, kan je personaliseren. Dit kost veel tijd en is foutgevoelig.
In Basedriver maak je ook campagnes en content. Maar we bepalen voor iedere persoon individueel welke campagnes en content voor die persoon het meest geschikt zijn. Hoe meer campagnes en content je maakt, hoe persoonlijker de ervaring wordt, zonder dat het de marketeer of redacteur meer tijd kost.
Naar aanleiding van het succes bij KPN besloten we van Basedriver een volwaardig nieuw product te maken. In die eerste fase zijn we enorm geholpen door mensen zoals Cor Jan Willig, Elles de Koning en Rob Koghee die geloofden in onze visie.
Samen met hen hebben we de eerste versies ontwikkeld en op 9 november 2015 live gezet. Het begin van een enorm leerzame, uitdagende en spannende periode!
Wij hadden vanaf het begin betalende klanten, dat heeft ons enorm geholpen om direct een werkend product neer te zetten.
Technische ontwikkeling en uitdagingen
In 2016 kwam ik erachter dat het maken van een SAAS oplossing lang niet zo makkelijk is als het lijkt. Sterker nog, we gingen er bijna aan onderdoor. Op financieel gebied was dit ons moeilijkste jaar.
Het basisprincipe van Basedriver staat als een huis, onze campagne processor berekent voor iedere persoon welke content en campagnes geschikt zijn. Hoe meer content en data, hoe persoonlijker de ervaring.
Om te kunnen concurreren met de gevestigde orde moest er echter veel functionaliteit bijgebouwd worden. Een voorbeeld: een A/B test lijkt simpel te maken maar als iedereen andere content en campagnes kan krijgen, dan is het ineens behoorlijk ingewikkeld.
Tot 2015 hadden we enkel ervaring met maatwerk software. Het onderhouden van één pakket voor meerdere klanten is een hele andere uitdaging. Het gevolg: de eerste drie klanten kregen een maatwerk systeem met dezelfde basis.
In 2016 hebben we al die versies samengevoegd tot één echte Basedriver met nieuwe functies.
Al die extra uren om functies te bouwen en te onderhouden, werden niet gedekt door omzet. En de SAAS inkomsten van die eerste paar klanten waren natuurlijk ook onvoldoende. Je kunt in die situatie weinig anders doen dan op de kosten letten, doorzetten en klanten tevreden houden. Helaas is deze situatie daarna nog een aantal keer voorgekomen. Als we in hoog tempo functies toevoegen, gaat dat ten koste van de kwaliteit. Hoe meer klanten, hoe groter de problemen.
Van nieuwe mogelijkheden wordt iedereen enthousiast, maar dat weegt niet op tegen problemen bij tegenvallende kwaliteit.
Achteraf had ik veel eerder de werkwijze en kwaliteit centraal moeten stellen, in plaats van het ontwikkelen van nieuwe functies.
Groeien in een niche
Om te groeien met Basedriver hebben wij ons de eerste vijf jaar gefocust op een niche: mediabedrijven, met name uitgeverijen.
New Skool Media was één van onze vroege klanten. Een organisatie met veel marketeers en redactieleden die allemaal bezig zijn met campagnes, content en data.
Uitgevers worden vaak gezien als ouderwets, opererend in een krimpende markt. Toch bleek dit voor ons een sweet-spot. Er is veel content, veel data en er zijn veel campagnes. Oplossingen moeten kostenefficiënt zijn en zichzelf terugverdienen. Daarnaast is er veel beweging in de markt, wat kansen oplevert. Ook de samenwerking met partners zoals MediaCompetence heeft enorm geholpen.
Zo’n niche heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat je relatief snel en met lage kosten kunt groeien. Daardoor bouw je referenties, je leert hoe het systeem moet werken en zorgt voor omzet.
Het nadeel is dat je in een niche sneller tegen een plafond aanloopt voor het aantal nieuwe klanten. Daarnaast moet je zorgen dat het product wel generiek blijft en inzetbaar voor meerdere branches. Daarom zijn we ook blij met klanten buiten de niche.
Als ik dit nog een keer zou doen, dan zou ik zeker weer starten met een niche en van daaruit verder groeien.
Marketing als motor voor de toekomst
Tussen 2017 en 2019 is Basedriver relatief snel gegroeid binnen onze niche: mediabedrijven met veel content en veel data. Ieder voordeel heeft echter zijn nadeel. We hebben onze eigen marketing vier jaar lang verwaarloosd.
De content, de website, de nieuwsbrief, ons verhaal, onze evenementen. Het was allemaal ad-hoc en zonder plan. Het gevolg: nauwelijks naamsbekendheid en een beperkt verhaal voor bedrijven die niet uit ons netwerk komen.
Dat is geen basis om te groeien, daarom hebben we het roer eind vorig jaar omgegooid. Een nieuwe strategie die begonnen is met onze messaging: wie zijn we, welk probleem lossen we op en hoe onderscheiden we ons van de concurrentie.
Daarnaast zijn we wekelijks content gaan maken. Van een marketingkalender tot een campagneplan of business case. Vaak hebben we de content aangevuld met YouTube video.
De lockdown in maart maakte een versnelling noodzakelijk. Onze bestaande sales-pijplijn droogde ineens op. Nog meer noodzaak dus om meer marketeers te bereiken.
Dat lijkt aardig te lukken! Het website bezoek, de LinkedIn volgers, deelnemers aan webinars en demonstraties: alle cijfers gaan de goede kant op. Ondanks de lockdown in maart hebben we de ambitie om onze doelstelling voor nieuwe klanten alsnog te halen en volgend jaar verder te groeien.
Als er iets is wat ik eerder had moeten doen: onze eigen marketing professioneel aanpakken.
Zou ik het nog een keer doen?
Bij het bepalen van klanttevredenheid staat de vraag centraal: zou je iemand anders dit product aanraden? Als afsluiter van dit bericht heb ik me afgevraagd of ik dit traject iemand anders zou aanraden of het zelf nog een keer zou doen.
Het antwoord op de eerste vraag is een duidelijke nee. Ik zal niet snel iemand aanraden om voor zichzelf te beginnen en al helemaal niet om een product te ontwikkelen. De kans dat het lukt is klein en afhankelijk van factoren die je niet zelf kunt beïnvloeden.
Bereid je erop voor dat de mensen in je omgeving verhuizen, leuke dingen doen en promoties maken, terwijl jij aan het buffelen bent om er wat van te maken, met het risico dat je eindigt met schulden. Alleen ondernemers weten hoe dat is.
Ik heb de mazzel dat ik het bedrijf samen run met mijn vrouw Vanesse en een ontzettend betrokken team. Dat maakt het werk, ondanks de onvermijdelijke tegenvallers, toch ontzettend gaaf.
Zelf ben ik voorlopig ook niet bezig met nieuwe initiatieven. 95% van de startende bedrijven komt niet op het punt waar wij nu zijn. Het is nu zaak om de stap te zetten naar de 1% die echt succesvol is. Succes betekent voor mij: leuke collega’s die lekker werken, een groeiende kring van tevreden klanten en een robuust financieel resultaat.
Als er iemand tegen beter weten in toch wil starten, dan zijn dit mijn belangrijkste lessen:
- Probeer vanaf het begin te werken met betalende klanten
- Stel kwaliteit en manier van werken centraal, werk alsof je al 50 (of 100) klanten hebt
- Start met een niche en breidt dan uit
- Pak je eigen marketing vanaf het begin serieus aan